Antre Dekorasyonu Nasıl Olmalıdır?

Evinizin tüm odaları harika şekilde dekore edilmeyi hak ediyor ama gözünüzden kaçan bazı bölgeler genel bütünlüğü bozabilir. Özellikle de antre gibi evin girişini temsil eden bir bölge asla ihmal edilmemelidir. Çünkü evine gelen kişinin ilk izlenimi antrede hayat bulur. Zaten ‘antre’ kelimesi bizim dilimize Fransızcadan girmiş olup ‘giriş’ anlamı taşımaktadır. Ama hiç kimse evin girişine gereken özeni göstermez. Gelişigüzel bir yolluk ve genellikle bir vestiyer ile geçiştirilen bu bölge aslında en güzel dizaynı hak etmiyor mu sizce? Hala ‘hayır’ cevabını veriyorsanız şunu belirtmeliyim ki; evin girişi gayet sıradan ve zevksiz döşenmiş olursa, oradan geçip harika bir salona giren kişinin algısı ‘sahte bir dekor’ olacaktır. Eve gelen değerli misafirlerinize evin genel büyüsünü hissettirmek için daha içeri adım atar atmaz tarzınızla tanıştırmalısınız. Antrede uyanan merak misafir odasında veya mutfakta son bulmalı ki; ne kadar zevkli döşenmiş bir eve geldiğini tam olarak idrak edebilsin. Günümüz koşullarında yapılan evlerde antreler oldukça dar ve miniktir. Böyle yapılmasının sebebi evin diğer odalarını daha geniş tutabilmektir ama aslında bu çok büyük bir yanlıştır. Geniş antreler çok daha fazla depolama alanı sunmakla kalmaz, evi kesinlikle daha aydınlık ve ferah kılarlar. Üstelik sizin nasıl bir yaşam tarzınız olduğu hakkında keskin ipuçları verirler.

Antrenin zevkli döşenmesi ve evin diğer odalarının da bu uyum içerisinde devam etmesi ev dekorasyonun temelini oluşturur. Elbette ki antre dekore edeceğim diye abartılı mobilyalar ve enteresan aksesuarlar almanıza gerek yoktur. Demek istediğimiz şey evin diğer odalarında tarzınız ve kullandığınız eşyalar nasılsa, antrede kullanılacak ürünlerde aynı tarzı yansıtmalı ve size girişte ihtiyacınız olacak depolama alanını rahatlıkla sunabilmelidir. Aile bireylerinin ayakkabıları, montları ve çantalarını koyabilecekleri ilk yer antredeki depolardır. Farklı tarzlarda olabilen bu dolaplar oldukça fonksiyonel olmalıdır ki sizin kalabalığınızı aldıktan sonra evinize gelen misafirler için de yer kalabilsin. Fakat şık ve kullanışlı olan bu dolaplar aynı zamanda antreden sonraki odanın mobilyaları ile uyum içerisinde olsun. Genellikle fazla ışık almayan bu bölgenin aydınlatma yönünden zenginleştirilmesi, evin bütününe de yansıyarak kaliteyi artıracaktır. Evinize giriş yapar yapmaz içi açılan bir misafir daha başka ne isteyebilir ki?

antre-dekorasyonu-2

Giriş kısmında aksesuar kullanılmaz diye bir kural olmadığına göre dekoratif raflardan yardım alarak şık bir alan oluşturmak isteyebilirsiniz. Yada girişte boş bir köşeyi değerlendirmek adına minik sehpalar kullanarak üzerine hoş biblolar alabilirsiniz. Çekmeceli ve aynalı bir tuvalet masası da aynı görevi üstlenebilir aslında. Hatta gelenleri sıcacık bir ‘hoş geldin’ ile karşılayan minik fenerler bularak duvara monte edebilirsiniz. Fenerlerin altına yada hemen üzerine birkaç dikkat çekici heykel yerleştirerek dekorasyonu vurgulayabilirsiniz. Eğer klasik döşenmiş bir eve sahipseniz mutlaka dresuar kullanmanızı tavsiye ederim. Hatta dresuar üzerine muhteşem bir vazo ve harika çiçekler kondurarak sade ama çok şık bir tablo elde edebilirsiniz.


Antre Dekorasyonu İçin Öneriler

Ev dekore ederken hep atlanılan noktalardan birisi de evin girişi, yani antre denilen bölümdür. Halbuki dekorasyona ilk başlanacak yerlerden birisi kesinlikle antre olmalıdır. Misafirleriniz daha evinize adım atar atmaz çok zevkli bir dekor ile karşılaşırlarsa, evinize olan ilgileri ve fikirleri artarak ilerleyeceklerdir. Üstelik bir evin giriş kısmı, ev sahibinin karakteri hakkında ipuçları vermeye en müsait bölümüdür. Sadece bu yüzden bile en zevkle döşenmesi gereken yer evin giriş kısmı olmalıdır. Şimdi sizlere ev girişlerini dekore etmek için öneriler vermeye çalışacağız.

Evin giriş kısmında yer alan boşluğu en verimli şekilde kullanabilmek için bazı özel fikirlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Antreniz geniş ise çok şanslısınız çünkü dekore ederken fazla sorun yaşamadan işin içinden çıkabilirsiniz. Eğer antreniz dar veya minik ise elinizden geldiği kadar fonksiyonel eşyalar kullanarak dekore etmek ve çok titiz davranmak zorundasınız. Antre için gerekli olan ilk şey aydınlık bir ortam olacaktır.

Evinize girer girmez kasvetli bir hava ile karşılaşmayı ne siz istersiniz ne de misafirleriniz ister. Bunun için de gün ışığını yeteri kadar alıp almadığına bakmalısınız. Eğer gün ışığı antrenize fazla uğramıyorsa doğal aydınlatma seçenekleri ile gündüzleri de kullanabileceğiniz çok hoş tasarımlar edinebilirsiniz. Bu arada giriş bölümünde kullanabileceğiniz en açık renkli boyayı kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Aydınlatma olayını vestiyere monte edebileceğiniz spot lambalar ile de çözebilirsiniz. Boya ve aydınlatma işlemi doğru bir şekilde bitirildikten sonra bir antrede ihtiyaç duyabileceğiniz tüm eşyaların listesini yaparak işe koyulmanızı öneririm. Giriş ölçülerine uygun büyüklükte bir vestiyer, şık bir dresuar, varak ayna ve şık bir yolluk edinerek dekore işlemine başlayabilirsiniz. Eğer evin antresi dresuar kullanabileceğiniz kadar geniş değil ise çok şık portmanto ve yan duvara da varak ayna yada boy aynası koyarak bu soruna bir çözüm bulmuş olabilirsiniz. Dresuar kullanacaksanız üzeri için gerekli aksesuarların iyi seçilmesi ve uyumlu olması gerekmektedir. Şık ve gösterişli bir şamdan ile ona takım olarak üretilmiş anahtarlıklardan edinerek kullanışlı aksesuarlara sahip olabilirsiniz.

antre-dekorasyonu-3

Eğer dresuar kullanamayacaksanız portmanto seçimini iyi yapmalısınız. Güzelliğine aldanarak kullanışsız bir ürün almayı aklınızdan bile geçirmeyin. Çünkü zaten çok geniş olmayan antreler, fazla kalabalığı kaldıramayacak kapasitede olabilirler. Giriş için olmazsa olmaz eşyalardan birisi de vestiyerlerdir. Vestiyer seçiminizi aydınlık renklerden yana yaparsanız, evinize girer girmez sıcacık ve pozitif bir hava ile karşılaşılacağından emin olabilirsiniz. Tabii bu arada vestiyerin depolama alanlarının çok olmasına da özen göstermelisiniz. Çok ve kullanışlı depo alanları, tüm aile bireylerinin ayakkabı ve mont gibi birçok kalabalığını alarak ortada oluşabilecek dağınıklığı önlemekle kalmaz, evinize gelen misafirlerin eşyalarını da uygun şekilde saklarlar. Hatta tavana kadar uzayan ve özel olarak tasarlanmış bir vestiyer evin çok daha büyük bir kalabalığını alarak yükünüzü hafifletebilir. Evin girişindeki duvarlar aslında tablo asabilmek için en elverişli yerlerdir. Bu sebeple çok hoşuna giden ve ortam ile uyumlu birkaç tabloyu, antrede seve seve kullanabilirsiniz. Daha parlak bir öneriye ihtiyacınız var ise geniş antreler için canlı çiçekler önerebilirim. Kapıdan girer girmez her iki tarafta simetrik şekilde konumlandırılmış büyük canlı çiçekler çok sevimli bir atmosfer oluşturacaktır. Eğer çiçeklerle aranız iyi ise bu fikri mutlaka değerlendirmelisiniz. Unutmayın ki eviniz hakkında ilk izlenim antrede başlar. Bu yüzden evinizin genelinde hangi tarz dekorasyon kullanıyorsanız girişte de o tarz bir dekorasyon stili uygulamalısınız. Girişte klasik ama diğer odalarda modern bir dekorasyon tercih etmek pek akıllıca olmayacaktır.